Wat is Monero? Alle info die je nodig hebt om Monero te begrijpen.

Wat is Monero?

Goeie vraag! Wat is Monero? Volgens de website van Monero is het een veilige, private en ontraceerbare munteenheid. Sommige mensen denken van Bitcoin al dat het privaat en ontraceerbaar is, maar dat is eigenlijk niet helemaal het geval. Monero gebruikt een andere encryptiemethode dan Bitcoin die zich toelaat volledig ontraceerbare transacties te verrichten. Bij Bitcoin is er nog sprake van de blockchain waar je kan opzoeken van welk adres er iets verstuurd is en wie het ontvangen heeft. Bij Monero niet meer.

bitcoin (BTC) monero (XMR)
 concept  digitale munteenheid  ontraceerbare digitale munteenheid
 transactie details  publiek zichtbaar  verborgen voor het publiek
 transactie voorbeeld  Jan stuurt 1 BTC naar Chris  ? stuurt ? XMR naar ?
 market cap*  40 miljard dollar  600 miljoen dollar
 release datum  Januari 2009  April 2014

*Market cap op 1/7/2017

Het is een algemene misopvatting dat Bitcoin volledig ontraceerbaar is, alle transacties ervan kunnen namelijk bekeken worden via de blockchain. Dit is handig, iedereen kan namelijk controleren of een transactie heeft plaatsgevonden en wanneer. Vooral wanneer deze controle nodig is (non-profit uitgaves, overheid, …).

Is je interesse gewekt en wil je graag Monero kopen?
Klik hier voor meer informatie!

Een andere aanpak.

Monero is in dat opzicht volledig anders, het legt zich volledig toe op het ‘privacy’ aspect van de transactie. Monero gebruikt een andere technologie om de transacties ontraceerbaar te maken en om de balans van een portemonnee onzichtbaar te maken. De blockchain lijkt in een eerste opzicht zeer anoniem, maar vanaf iemand zijn publieke adres gedeeld heeft weet iedereen van wie dit is, je hoeft het in sommige gevallen zelfs niet te delen, transacties verrichten met adressen waarvan de identiteit bekend is is in de meeste gevallen al voldoende.

Wat is Monero? Overzicht wikileaks blockchain explorer

Van bovenstaand adres bijvoorbeeld is geweten dat het toebehoort aan Wikileaks.

Terwijl bepaalde organisaties transparant moeten zijn met hun transactiegeschiedenis kan dat niet gezegd worden over sommige individuen of bedrijven, beeld je maar eens in dat iedereen op je bankrekening zou kunnen kijken en je volledige balans en transactiegeschiedenis zou kunnen raadplegen. Monero beschermt deze gegevens en maakt de transacties privé ten opzichte van de buitenwereld.

De technologie: wat is Monero nu precies?

Zonder veel te diep te moeten duiken in de wiskundige details van Monero gaan we duidelijk maken wat Monero is op een technisch niveau. Monero maakt transacties ontraceerbaar door gebruik te maken van zogenaamde ‘Ring handtekeningen’. Het mengt als het ware de transacties van persoon 1 met die van persoon 2 en persoon 3. Zo is het niet duidelijk wie de tegoeden verstuurd heeft, hoeveel en naar waar deze gegaan zijn. Daarbovenop verbergt het de balans door gebruik te maken van ‘stealth adressen’. Dit zijn willekeurig gegenereerde adressen die slechts eenmalig gebruikt worden en aan niemand kunnen gelinkt worden. Voor de buitenwereld is slechts dit willekeurig adres zichtbaar.

In Monero worden tegoeden uitgegeven met een ‘Spend key’ en de balans van een adres bekeken met de ‘View key’. Deze view key kan op zijn beurt gedeeld worden met de ontvanger, zodat deze kan zien of de transactie daadwerkelijk verstuurd is geweest of niet. Je zou zo dus een view key kunnen vergelijken met een bankafschrift en een spend key met je bankkaart en pincode.

Super! Nu weet ik wat Monero is, maar wie is de uitvinder?

Monero heeft een sterk ontwikkelteam bestaande uit zeven personen waarvan er vijf anoniem zijn en twee publiek bekend, namelijk Riccardo Spagni en Fransisco Cabanas. Monero ondergaat elke 6 maanden updates waarbij beveiligingsupdates worden toegepast en functies worden toegevoegd.

Is je interesse gewekt en wil je graag Monero kopen?
Klik hier voor meer informatie!

Extra weetjes: wat is Monero?

‚ÄĘ De vergoeding die mijners ontvangen voor het delven van Monero kan nooit lager zijn dan 0,30 Monero. Dit om een aanmoediging te behouden en het netwerk draaiende te houden.
‚ÄĘ De inflatie van Monero in 2022 zal slechts 1% bedragen.
‚ÄĘ Poloniex was het eerste handelsplatform dat Monero verkocht. Dit in juli 2014 wanneer de prijs van Monero twee dollar bedroeg.
‚ÄĘ Monero wordt momenteel vooral gebruikt op de darknet markets om illegale goederen aan te kopen.

Wat is Monero hebben we beantwoord maar..
Monero mining, wat is het en hoe werkt het? Kom hier meer te weten.