Zoin Whitepaper (Nederlands)

2 Jan

Zoin (ZOI) Whitepaper (Nederlands)

Bron: http://www.zoinofficial.com/docs/Zoin-Whitepaper.pdf

Vertaling door: Coininfo.be

Inhoudstabel

Introductie (a)

Waarom community gedreven? (b)

Het doel (c)

Roadmap (ca)

Economisch model (d)

Specificaties (e)

Zerocoin protocol (f)

Wat is Zerocoin? (fa)

Hoe werkt Zerocoin? (fb)

Mining (g)

Masternodes (h)

Wat is een masternode? (ha)

Hoeveel kost een masternode? (hb)

Stemsysteem (i)

Introductie (a)

Zoin (ZOI) is een gedecentraliseerde cryptocurrency die een veilige en ontraceerbare betalingsdienst wil voorzien voor zijn gebruikers.

Gebaseerd op de bewezen cryptografische technologie van het Zerocoin protocol biedt ZOIN anonimiteit en privacy aan aan zijn gebruikers.

Zoin is in vergelijking met andere coins volledig community gedreven en hoort toe aan zij die de toekomst van ZOIN willen vormgeven.

Waarom community gedreven? (b)
De reden waarom ZOIN volledig community gedreven is ligt in zijn geschiedenis. De community heeft het project uit handen genomen van de oorspronkelijke ontwikkelaars nadat zij het project verlaten hadden.

Het ZOIN team bestaat uit vrijwilligers uit de community die hun vrije tijd, kennis, en ervaring toewijden aan de ontwikkeling van ZOIN.

De community beslist in de toekomst over alle grote veranderingen, dit door middel van een stemsysteem dat geĆÆntegreerd wordt in de officiĆ«le wallets (zie roadmap). Doorheen dit proces zullen mensen met verschillende ideeĆ«n, doelen en meningen de mogelijkheid krijgen om de toekomst van ZOIN vorm te geven.

Het doel (c)

Het doel van ZOIN is het ontwikkelen van een munteenheid voor dagelijks gebruik.

Een coin die niet verhandeld wordt voor speculatieve redenen maar Ć©Ć©n die mensen zal toelaten om producten en diensten aan te kopen op een veilige en ontraceerbare manier.

Daarnaast is het een primair doel om een wallet met markt- en handelsplatform integratie, een ingebouwde community en democratisch stemsysteem te creƫren.

Roadmap (ca)

Voor een actuele roadmap bezoek: http://zoinofficial.com/

De huidige plannen voor de komende jaren houden in:

 1. Mobiele wallets voor iOS en Android
 2. Zoin toevoegen aan handelsplatformen
 3. Het lanceren van een officiƫle pool, onderhouden door de ontwikkelaars
 4. Implementatie van het Zerocoin protocol
 5. Web wallet
 6. Web tor wallet
 7. Zoin Masternodes
 8. Versleuteld chatsysteem
 9. Stemsysteem ingebouwd in de wallet

Economisch model (d)
De organisatie wil functioneren als een paraplu waaronder alle uitgaven en financieringen benodigd voor de ontwikkeling van het project samengebracht worden.

Dit wil zeggen: volledige transparantie naar de community toe over de kosten en financiƫn van het project, maar ook inbreng van de community over hoe deze tegoeden precies benut moeten worden.

De Zoin organisatie kan gevonden worden op de officiƫle website en biedt updates en informatie over volgende aspecten:

 1. De huidige balans van tegoeden in ZOI en BTC
 2. Ontvangen donaties
 3. Kosten gerelateerd aan huidige en vorige projecten
 4. Informatie omtrent donaties in ZOI en BTC

Huidige financieringen:

 1. Financiering door admins
 2. Vrije financiering
 3. Donaties

Donatie adressen:

ZOI: ZSod6aYiSPwDUFA2R9EUshrWnxRg7hqQeQ

BTC: 16et3UzdsLgbubKbthJArkbzYt3Hev75U2

Specificaties (e)

Lanceringsdatum: 05/11/2016

Community coin

Geen premine of ICO

Mining dmv CPU

Zerocoin protocol

Totaal aantal coins: 21 miljoen

Proof of Work, Algo: Lyra2Zoin (2,330,256)

Initiƫle beloning: 100 ZOI per block

Bij block 21000 is de beloning 12,5 ZOI met een halvering daarvan elke 21000 blocks

Block time: 2,5 minuten

Zerocoin protocol (f)

Wat is Zerocoin? (fa)

Zerocoin is een project zich richt op het privacy aspect van Bitcoin en dit probleem tracht op te lossen. Ons doel is het ontwikkelen van een cryptocurrency waarbij je buren, vrienden en vijanden niet kunnen zien wat je gekocht heb en voor hoeveel. Dit project ging van start met als naam Ā ā€œZerocoinā€ die als extensie toegevoegd zou worden aan het Bitcoin protocol om gebruikers toe te laten hun eigen coins te mixen. Een samenwerking tussen de originele Zerocoin ontwikkelaars en cryptografen aan de MIT, The Technion en Tel Aviv University heeft een efficiĆ«nt protocol opgeleverd dat directe, anonieme betalingen tussen gebruikers toestaat.

Hoe werkt Zerocoin? (fb)

Door het nieuwe Zerocash protocol laat Zerocoin directe, anonieme betalingen tussen twee partijen toe. Zerocoin transacties staan in parallel met de normale transacties die geen anonieme eigenschap hebben. Elke gebruiker kan zijn niet-anonieme coins omzetten in anonieme coins, dat noemen we Zoin-Zerocoins. Gebruikers kunnen deze Zoin-Zerocoins versturen naar andere gebruikers maar ook splitsen of samenvoegen met andere Zoin-Zerocoins die ze al in hun bezit hebben. Gebruikers kunnen Zoin-Zerocoins ook terug omzetten naar normale Zoin, dit is echter niet noodzakelijk aangezien alle transacties verricht kunnen worden via het Zoin-Zerocoin netwerk.

Mining (g)

Initiƫle beloning van 100 ZOI per block

Beloning halveert elke 105000 blocks (+- zes maanden)

Overige beloning van 10 ZOI na twee jaar

Totaal aantal coins: +- 21 miljoen + overige beloningen na twee jaar

Gemijnde blocks worden gevalideerd na 120 blocks

Masternodes (h)

Wat is een masternode? (ha)

Masternodes zijn nodes die dezelfde wallet software draaien maar met het oog op het voorzien van extra diensten op het netwerk zoals: instant send, coin mixing en extra stabilisatie van het netwerk. Iedereen kan een masternode beheren met als doel er voldoende online te hebben om decentralisatie te garanderen. Decentralisatie zorgt ervoor dat er geen land, geografisch gebied, bedrijf of persoon de macht heeft over de coin. Omdat je masternode diensten verleent aan het netwerk word je hiervoor bij elke block extra beloond.

Hoeveel kost een masternode? (hb)

Om een masternode aan te maken moet een gebruiker een specifieke hoeveelheid zoin vastleggen. Op dit moment ligt dit bedrag op 25000 ZOIN maar dit ligt niet vast, het precieze bedrag wordt geƫvalueerd wanneer implementatie van masternodes van start zal gaan. Masternodes nemen tijd en geld in beslag, om deze reden wordt een beloning uitgereikt per block. Hoeveel deze beloning zal bedragen ligt nog niet vast.

Stemsysteem (i)

Het stemsysteem van Zoin stelt een ideaal gedecentraliseerd platform voor waarin iedereen op democratische wijze zijn stem kan uitbrengen. EĆ©n van onze doelen is het creĆ«ren van een gedecentraliseerd stemsysteem geĆÆntegreerd in iedere wallet. Dit zorgt ervoor dat het netwerk niet overgenomen kan worden door een centrale entiteit en dat elke gebruiker inbreng heeft bij belangrijke beslissingen.