Bitcoin voor- en nadelen – Handige informatie over Bitcoin!

Bitcoin voor- en nadelen

Bitcoin voor- en nadelen slim bekeken: ontdek hier het potentieel en de risico’s van je investering. We zetten even de voor- en nadelen op een rijtje.

Bitcoins aankopen met Bancontact en iDeal was nog nooit zo simpel, klik hier voor meer informatie!

Voordelen

Bescherming voor betalingsfraude
Bitcoins zijn digitaal en kunnen niet nagemaakt worden.

Bitcoin voor- en nadelen fysieke munt

Minder risico op identiteitsfraude
Als je op een website je kredietkaartgegevens ingeeft vertrouw je dat de website hier goed mee omspringt. Zelfs al is het voor een klein bedrag stel je je zelf bloot aan het risico dat de website van de verkoper gehackt wordt en er ongeautoriseerde betalingen worden uitgevoerd met jouw kredietkaart. Kredietkaarten worden in rekening gebracht volgens de ‘pull’ methode, de website voert de inning uit op je kaart. Bij Bitcoin wordt er gebruik gemaakt van de ‘push’ methode. Je kiest zelf naar wie je welk bedrag overmaakt. Daarbij komt ook nog dat je bitcoin adres niet verbonden is aan je identiteit, in tegenstelling tot je bankkaart en kredietkaart.

Toegang tot de markt
Er zijn op dit moment 2,2 miljard mensen die geen gebruik kunnen maken van de klassieke handelsplatformen. Deze mensen kunnen echter zonder registratie en problemen gebruik maken van Bitcoin. Wist je dat 30% van de Kenianen een bitcoin portemonnee heeft?

Lagere transactiekosten
Er zijn bijna geen transactiekosten voor bitcoin overdrachten, echter kan er bij een hoog volume van transacties wel om een hogere transactiekost gevraagd worden door het netwerk om je transactie sneller goed te kunnen keuren. Een zeer lage transactiekost betalen terwijl het volume zeer hoog ligt kan tot gevolg hebben dat je tot wel 48 uur moet wachten vooraleer je transactie wordt goedgekeurd. Het volume van de transacties die nog goedgekeurd moeten worden kan je hier raadplegen.

Nadelen

Illegale doeleinden
Bitcoin kan gebruikt worden om geld wit te wassen en allerlei nare dingen aan te kopen zonder je identiteit op te geven.

Hoog risico voor verlies
Bitcoins veilig opslaan is een moeilijk gegeven, je kan je bitcoins opslaan op een handelsplatform, een hardware wallet of een paper wallet. Bij een handelsplatform kan het gebeuren dat het bedrijf failliet gaat of gehackt wordt, zoals bij Mt. Gox gebeurde in 2012. In dat geval zal het zeer lastig worden om ooit je coins nog terug te zien. Bij een hardware of paperwallet is het mogelijk dat je computer het begeeft en je niet meer in het bezit bent van je privésleutels. Daarnaast is het ook mogelijk dat een virus je coins in handen neemt en naar de hacker toestuurt. In het geval van een paper wallet is het mogelijk dat je je blad met je sleutels op verliest of dat het blad in verkeerde handen valt. Wij helpen je alvast op weg om de juiste wallet te kiezen.

Wetswijzigingen
Het kan zijn dat een nieuwe wetswijziging restricties zal leggen op het gebruik van Bitcoin, dit om zijn anonieme karakteristieken of witwas mogelijkheden. Dit heeft mogelijk een invloed op de waarde van je Bitcoins.

Gelimiteerde schaal
Het netwerk kan maar een maximum aantal transacties aan, dit maakt het (voorlopig) onwaarschijnlijk dat Bitcoin ooit zal dienen om kredietkaart transacties te vervangen. Echter zijn er andere coins zoals Ethereum die deze eigenschap beter beheersen.

Geen nut
Critici betwijfelen of Bitcoin wel echt een nut kan hebben in de wereld, om door te breken mist het de nodige ‘schaalbaarheid’ en de mogelijkheid om applicaties en contracten op het netwerk uit te voeren. Dat is iets waar Ethereum dus de zwakke punten van Bitcoin invult.

Naast de Bitcoin voor- en nadelen..

Bitcoins zijn een zeer interessant beleggingsmiddel. Deze digitale munteenheid  is echter zeer explosief, marktschommelingen van tot wel 60% op 1 dag zijn zeker niet uitgesloten.