Ethereum voor- en nadelen. Ontdek het hier!

Ethereum voor- en nadelen

Ethereum met zijn slimme contracten en veelbesproken Mist browser zijn een interessant gespreksonderwerp geworden, wij nemen Ethereum onder de loep en bekijken de Ethereum voor- en nadelen. Wil je weten wat Ethereum is? Klik hier om meer te weten te komen.

Ethereum aankopen met Bancontact en iDeal was nog nooit zo simpel, klik hier voor een uitgebreide uitleg! →

Klik hier om Ethereum rechtstreeks aan te kopen via Bancontact en iDeal → 

Ethereum voor- en nadelen

Voordelen

• Door zo goed als elke codeertaal toe te staan op de Ethereum blockchain maakt dit het voor bedrijven en overheden zeer interessant om applicaties te ontwikkelen. Er is geen nood voor een derde partij, de applicaties worden uitgevoerd op de blockchain zelf. Dit maakt van Ethereum een ‘compleet pakket’ in tegenstelling tot andere blockchains die slechts enkele prominente functies hebben.

• Ethereum dient als een platform voor producten en diensten. Dit geeft de mogelijkheid om een uitgebreid ecosysteem rond de blockchain te laten groeien. Naargelang de tijd vordert zal er meer en betere informatie gepubliceerd worden over Ethereum, wat het nog gemakkelijker zal maken voor ontwikkelaars om toe te treden. Andere blockchains hebben tot nu toe dit netwerk effect nog niet kunnen bereiken.

• Ethereum is ontworpen met een robuuste roadmap om het van prototype naar jaar 3-5 te krijgen. De community weet dus wat ze de komende jaren kunnen verwachten van de Ethereum ontwikkelaars. Zo een uitgebreide roadmap en de daadwerkelijke uitvoering ervan zijn zeldzaam in deze industrie, continue verbetering is een grote meerwaarde.

• Zeer veel bedrijven worden betrokken bij Ethereum. Naast Bitcoin heeft bijna geen enkele blockchain zoveel support van de business community.

Nadelen

We bekijken de Ethereum voor- en nadelen. We hebben de voordelen op een rijtje gezet, nu bekijken we de zwakkere punten van de Ethereum blockchain.

• Omdat Ethereum een uitgebreid platform is zal het nooit zo effectief zijn als andere blockchains die specifiek ontworpen zijn voor een bepaald doel. Bitcoin gedraagt zich bijvoorbeeld enkel als een ledger. Ethereum daarentegen probeert een ledger/super computer/slim contract generator en nog zoveel meer te zijn. Dit geeft de Ethereum blockchain een hoop flexibiliteit maar het maakt het wellicht minder geoptimaliseerd voor specifieke doeleinden.

• Door de roadmap zitten er enkele prominente upgrades aan te komen voor het Ethereum netwerk. Dit houdt in: het platform omzetten van Proof of Work naar Proof of Stake. Als deze transitie niet soepel verloopt kan het kritieke problemen geven in de architectuur en een complete crash veroorzaken. Het Ethereum team is zeer capabel, maar dit blijft een reëel risico.

• Het ontbreken van tutorials en documentatie om ontwikkelaars op weg te helpen is een hindernis om vandaag de dag een Ethereum ontwikkelaar te worden. De meeste tutorials die je via Google terug vindt zijn ofwel: gedateerd en onbruikbaar, een conceptuele uitleg van Ethereum of slechts een ‘hallo wereld’ tutorial met geen substantiële waarde. Dit komt omdat Ethereum relatief nieuw is, deze hindernis zal naarmate de tijd vordert overbrugt worden. Tot die tijd blijft het ontwikkelen van een slim contract of applicatie een hindernissenparcours.

Monero maakt het mogelijk om ontraceerbare transacties te verrichten, meer informatie daarover vind je hier terug. →