Monero voor- en nadelen – Handige informatie over Monero.

Monero voor- en nadelen

In ons eerste artikel over Monero hadden we het over de manier waarop Monero werkt. Nu nemen we een kijkje naar de Monero voor- en nadelen.

Monero leren kennen? Lees het artikel ‘Wat is Monero’ →

De verschillen tussen Monero en Bitcoin

Er zijn een paar duidelijk verschillen tussen Bitcoin en Monero, wat maakt van Monero een waardige tegenstander? En wat zijn de Monero voor- en nadelen?

Om te beginnen maakt Monero gebruik van zogenaamde ring handtekeningen, dit wil zeggen dat jouw transactie gemengd wordt met een ring van andere transacties, dit zorgt ervoor dat je transactie volledig ontraceerbaar is. Bitcoin gebruikt geen ring handtekeningen, maar standaard handtekeningen, je transactie wordt niet gemengd met andere transacties.

Monero gebruikt stealth portemonnees om de balans ervan te verbergen, bij Bitcoin is de balans zichtbaar van elke portemonnee op de publieke blockchain. Verder zorgt dit bij Monero ervoor dat transacties geen link hebben met een adres.

Monero gebruikt een ander encryptie algoritme, waarbij Bitcoin gebruik maakt van de SHA256 encryptie maakt Monero gebruik van Cryptonight.
Verder heeft Monero een block limit die zich aanpast, terwijl deze bij Bitcoin vastligt op 1MB.

Monero kopen? Snel en eenvoudig via Litebit. Een uitgebreide uitleg vind je hier terug

Monero heeft een eind emissie van minder dan 1% van het totaal per jaar, dit behoud de vergoedingen voor miners voor een veel langere termijn. Bitcoin daarentegen zal uiteindelijk stoppen met vergoedingen uit te reiken voor het delven van een block en slechts nog het netwerk belonen met de transactiekosten ervan.

Monero voor- en nadelen

Voordelen

Het is duidelijk dat Monero enkele voordelen heeft ten opzichte van andere digitale munteenheden. We zetten ze even op een rijtje.

• Een transactie verricht via het Monero netwerk is volledig ontraceerbaar. Zelfs voor de ontvanger van de tegoeden is de afzender niet zichtbaar, enkel als je de verzender voorzien hebt van een payment ID kan je zien waar de tegoeden vandaan komen. Monero is dus ontraceerbaar.

• Verder is het onmogelijk om adressen aan elkaar te linken door naar de blockchain te kijken, dit in contrast met bijvoorbeeld Bitcoin waar het mogelijk is om alle transacties en balansen te raadplegen. De onlinkbare aard van Monero komt voort uit het gebruik van stealth portemonnees. Enkel door het delen van de private view key is het mogelijk een deel van de transactie bloot te leggen.

• Sinds de introductie van de ring confidentiële transacties (RCT) zijn de hoeveelheden betrokken bij een transactie verborgen. Niemand kan zien hoeveel Monero er ontvangen of verstuurd wordt van/naar een adres.

En verder…

• Dynamische block grootte en eind emissie maken het mogelijk voor mijners om de block grootte aan te passen. Als de mijners deze te snel te groot maken zullen ze enerzijds hun mijnvergoeding verliezen maar anderzijds gecompenseerd worden met een groter percentage van de transactiekosten. Dit zorgt ervoor dat er altijd een aanmoediging is om het netwerk draaiende te houden.

• Het netwerk staat open voor een audit. Dit wil zeggen dat je je private view key kan delen met een derde partij. Deze derde partij krijgt de mogelijkheid om al je inkomende transacties te zien, verzonden tegoeden blijven verborgen. Om je verzonden tegoeden ook vrij te geven zal je de derde partij moeten voorzien van een key image van elke transactie apart. Alle key images tezamen geven de audit de mogelijkheid om je balans te bekijken. Dit alles tezamen geeft de mogelijkheid om gedeeltelijk of volledig informatie te delen.

Dynamische transactiekosten zorgen ervoor dat de transactiekosten bepaald worden naar mate het netwerk gebruikt wordt. Als het netwerk groeit en de block grootte toeneemt zullen de transactiekosten afnemen. Zo worden tegelijk de gebruikers als de mijners beloond: mijners krijgen meer transactiekosten toegewezen en gebruikers betalen minder transactiekosten.

Nadelen

De Monero voor- en nadelen beginnen zich te tonen, er zijn heel wat voordelen, dat is duidelijk. Echter zijn er enkele minpuntjes, we zetten ze op een rijtje.

• Alhoewel privacy van Monero een sterke factor is het ook een minpunt. Als we de hoeveelheid transacties bekijken die gebruik maken van een RCT kleiner dan 2 dan zien we dat dit meer dan 70% van de transacties bedraagt. Hoe hoger de RCT, hoe beter. Dit getal geeft aan met hoeveel andere transacties je tegoeden zijn ‘vermengd’.

• Mijn centralisatie is ook een probleem. Mijn decentralisatie is zeer belangrijk om het netwerk veilig te houden en de ontraceerbare aard ervan te garanderen. Een groot deel van de Monero mining wordt uitgevoerd door 4 pools. Slim mijnen is momenteel in ontwikkeling om dit probleem tegen te gaan.

Monero distributie mijncentralisatie

• De transactiegrootte van een Monero transactie is beduidend groter dan die van Bitcoin. Dit door het feit dat de transacties met elkaar gemengd worden.

• Gelimiteerd toepassingsgebied: Monero kan dienen om ontraceerbare en onlinkbare transacties uit te voeren, dat op zichzelf zijn sterke troeven. Echter zal hier in de echte wereld niet courant gebruik van gemaakt worden.

Ben je gefascineerd door Monero en wil je Monero kopen? Klik hier om meer te weten te komen. →