Wat is bitcoin mining?

In de traditionele gevallen print de overheid geld wanneer ze het nodig hebben of wanneer er schuld is. Bij bitcoin is dit niet het geval, de bitcoins worden namelijk gemijnd. Computers over de hele wereld mijnen voor deze coins door samen te werken als netwerk.

Hoe werkt dat, bitcoins minen?
Mensen sturen de hele tijd bitcoins naar elkaar via het bitcoin netwerk maar als niemand deze transacties bijhoud is niemand op de hoogte wie of wanneer wat betaald werd. Het bitcoin netwerk lost dit op door alle transacties van een bepaalde periode samen te voegen in een ‘block’. Het is de taak van de mijners om deze transacties te bevestigen.

Is je interesse gewekt en wil je zelf bitcoins minen? Mijn je eigen bitcoins binnen enkele minuten bij Minergate.com

En verder?
De generale ‘databank’ van alle transacties is de blockchain, dit is een aaneenkoppeling van verschillende ‘blocks’ met hierin transactie informatie. Je kan de blockchain ook verkennen en elke transactie die verricht is hierin terugvinden. Een constante, up to date kopie van de blockchain wordt verdeeld onder het netwerk zodat iedereen weet wat er gebeurt met de coins.

Maar, deze blockchain moet te vertrouwen zijn, en dit is de rol van de mijners. Wanneer een block gegenereerd wordt passen de mijners een wiskunde formule toe op de informatie in deze block, hieruit komt er een hash voort. Deze hash wordt opgeslagen aan het einde van de block. Hashes hebben interessante kenmerken, het is gemakkelijk om een hash te produceren van een dataverzameling in een block maar het is praktisch onmogelijk de inhoud te weten te komen met enkel en alleen de hash. En hoewel het makkelijk is om een hash te genereren is elke uniek volgens de wiskundige formule.

Mijners gebruiken echter niet alleen de transacties in een block om een hash te genereren. Andere stukken data worden ook gebruikt hiervoor, 1 van deze stukken data is de hash van de laatste block opgeslagen in de blockchain. Omdat elke block de hash van de vorige block opneemt bevestigt het de echtheid van de block, als deze hash niet overeen komt weet iedereen op het netwerk dat er iets niet overeenkomt.
Met andere woorden, als je een transactie probeert te vervalsen of te veranderen dan verandert de hash van de block, als iemand de authenticiteit van de door jou gegenereerde block zou controleren zou deze onmiddellijk zien dat er iets niet pluis is omdat de hash niet overeenstemt met de (door hem gegenereerde|reeds bestaande) hash.

Bitcoin is dus veilig, dat is een geruststelling, is het moeilijk om een block te genereren?
Een block genereren vereist veel computerrekenkracht, hiervoor wordt vaak samengewerkt in een pool met andere mijners, die samen meerekenen wat de hash van de nieuwe block wordt, het is als het ware een wedstrijd om zo snel mogelijk een nieuwe block te creëren, de beloning van een succesvol gegenereerde, nieuwe block is 25 bitcoins. Als er wordt samengewerkt met een pool krijgt iedereen een eerlijk percentage afhankelijk van de rekenkracht die je hebt bezorgt aan de pool.

Nu je weet hoe bitcoins gemijnd worden is je interesse misschien gewekt om bitcoins aan te kopen, meer informatie daarover vind je hier terug.