Wat is bitcoin? Wij leggen het je eenvoudig uit!

Wat is Bitcoin?

Je hebt vast wel eens gehoord van bitcoins, maar wat is het nu precies? Wat is Bitcoin? Bitcoin is een elektronische munteenheid ontworpen door Satoshi Nakamoto. Sterker nog, het is een munteenheid waar niemand de macht over heeft, het is ook geen baar geld zoals euro’s of dollars, ze worden geproduceerd door mensen en bedrijven door het delven van bitcoin. Door het oplossen van wiskundige formules en encryptie is het mogelijk bitcoins te delven.

Maar.. wat is nu precies het verschil met andere munteenheden?

Bitcoin kan gebruikt worden om op elektronische wijze producten of diensten aan te kopen. In deze zin is het net zoals euro’s of dollars, deze kunnen ook op elektronische wijze gespendeerd worden. Echter is de belangrijkste karakteristiek van bitcoin de ‘gedecentraliseerde’ eigenschappen ervan. Gedecentraliseerd wil zeggen dat geen enkele overheid of instituut controle heeft over bitcoin. Dit wil dan ook zeggen dat je je eigen geld in handen hebt, en niet een bank.

Wie heeft bitcoin ontworpen?

Een software ontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto heeft bitcoin ontworpen, in den beginne was het een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op wiskundig bewezen formules. Het idee was om een munteenheid te ontwikkelen die vrij stond van een centrale autoriteit, deze elektronisch te maken en min of meer direct met lage transactiekosten.

Wie print bitcoin?

Niemand. De munteenheid wordt niet in geheime gebouwen geprint zoals dat nu het geval is bij de euro en de dollar. Het staat dus ook vrij van deflatie door het ‘bijprinten’ van extra geld. De bitcoin wordt digitaal gedolven door een netwerk van mensen, iedereen kan tot dit netwerk toetreden. Bitcoins worden dus gedolven met computer rekenkracht in een netwerk, ook wel ‘mining pool’ genoemd in het Engels. Ditzelfde netwerk verwerkt ook de transacties die gemaakt worden met de virtuele munteenheid waardoor er een eigen betalingsnetwerk ontstaat.

Dus je kan niet ongelimiteerd bitcoins delven?

Dat klopt. Het bitcoin protocol legt vast dat het maximaal aantal bitcoins ooit in omloop 21 miljoen is. Echter kunnen deze coins onderverdeeld worden in kleinere delen, de kleinste opsplitsing hiervan is 1 satoshi. Dat is 0.000000001 van 1 bitcoin.

Waarop is bitcoin gebaseerd?

Conventionele munteenheden waren gebaseerd op zilver en goud, in theorie wist je dat als je een dollar bij een bank binnenbracht je een stukje goud terugkreeg. Echter werkt dit niet zo in de praktijk. Bitcoin is niet gebaseerd op goud, maar op wiskundige formules.
Overal ter wereld worden er bitcoins gedolven door gebruik te maken van diezelfde formules.

Wat zijn de karakteristieken van bitcoin?

Bitcoin heeft verschillende belangrijke functies die het onderscheid van overheidsgereguleerde munteenheden.
1. Het is gedecentraliseerd
Eerst en vooral wordt het bitcoin netwerk niet beheerst door een centrale autoriteit. Elke machine die bitcoin delft en transacties verwerkt maakt deel uit van het netwerk, al deze machines werken tezamen. In theorie kan een centrale autoriteit dus geen regels veranderen zoals de hoeveelheid bitcoins in omloop of beslissen om je bitcoins af te nemen, zoals in het verleden al gebeurd is. Mocht een deel van het netwerk offline gaan, neemt een ander deel het automatisch over.

2. Het is gemakkelijk
Het is gemakkelijk om een bitcoin portemonnee te openen, in tegenstelling tot het openen van een bankrekening of business rekening. Je hoeft namelijk geen moeilijke registratie te doorlopen of je gegevens op te geven, er is helemaal geen verificatie vereist dus het aanmaken van een bitcoin portemonnee gaat zeer eenvoudig.

3. Het is anoniem
Wel, ongeveer dan. Gebruikers van bitcoin kunnen meerdere bitcoin adressen bezitten, deze zijn niet gelinkt aan namen, adressen of andere persoonlijke informatie.

Echter is het netwerk…

4. Transparant
..volledig transparant, bitcoin slaat de details van elke transactie op die uitgevoerd wordt op het netwerk in een grote databank genaamd de blockchain. Op de blockchain vind je alles terug. Iedereen kan zien hoeveel er op welke wallet staat en door wie het erop is gezet, echter weten ze niet wie de eigenaar ervan is.

5. Transactiekosten zijn minuscuul
Je bank rekent misschien 10 euro transactiekosten om geld over te schrijven naar het buitenland. Bitcoin doet dit niet.

6. Het is snel
Je kan je geld overal ter wereld naartoe sturen op enkele minuten tijd.

7. Het is definitief
Eenmaal je bitcoins verstuurd of ontvangen zijn kan niets dit ongedaan maken, behalve als de ontvanger deze terugstuurt, let dus altijd goed op dat je het correcte bitcoin-adres gebruikt om geld over te maken!

We hebben vandaag het onderwerp ‘Wat is Bitcoin aangehaald’, maar hoe koop ik nu precies bitcoin?
Dat kan via BTCDirect. Een uitgebreide uitleg daarover vind je hier terug.

Extra weetjes: Wat is Bitcoin?

• Het jaar waar er verwacht wordt dat alle bitcoins gemijnd zullen zijn is 2140.
• Het maximum aantal bitcoins dat ooit kan bestaan is 21 miljoen.
• Slechts 25% van alle bitcoins is actief in omloop
• Het bitcoin protocol bestaat uit 31000 lijnen code.
• 1 bitcoin kost meer dan 1 ounce goud
• De waarde van bitcoin in 2010 was slechts 4 cent
• In 2011 werd er een pizza verkocht ter waarde van 10000 bitcoins, dit heeft vandaag een astronomisch hoge waarde
• Bitcoin is uitgevonden in 2008.
• Bitcoins hebben geen enkele vaste waarde.
• Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is.
• Satoshi Nakamoto is niet meer te bespeuren sinds 2011.
• Er zijn sterke vermoeders dat Nick Szabo; Satoshi Nakamoto is, echter geeft hij zelf aan dat dit niet het geval is.

Dit was ‘Wat is Bitcoin’, heb je ook interesse in ‘Wat is Ethereum’? Klik dan hier om doorverwezen te worden.