Wat is Ethereum? Alle informatie die je nodig hebt over Ethereum.

Wat is Ethereum en hoe werkt het? In dit artikel nemen we een kijkje naar Ethereum en hoe dit platform werkt zonder teveel technische details aan te halen. We verwachten in dit artikel dat je begrijpt wat blockchain technologie is, meer informatie daarover vind je hier terug. 

Wat is Ethereum precies?

Alhoewel de blockchain technologie vaak in verbinding gebracht wordt met Bitcoin gaat de blockchain technologie veel verder dan enkel digitale betalingen. Het zit zelfs zo dat Bitcoin slechts 1 van de honderden applicaties is die gebruikt maakt van de blockchain technologie.

“[Blockchain] is to Bitcoin, what the internet is to email. A big electronic system, on top of which you can build applications. Currency is just one.”
Sally Davies, FT Technology Journalist

Tot voorheen vergde het bouwen van blockchain applicaties een zeer complexe achtergrond in coderen, cryptografie, wiskunde en zeer veel tijd. Maar de tijden zijn veranderd. Applicaties waar we vroeger nog maar van konden dromen worden momenteel ontworpen. Denk maar aan elektronische stemsystemen of digitaal vastgelegde eigendomsbewijzen. Door ontwikkelaars het ‘gereedschap’ in handen te geven maakt Ethereum dit allemaal mogelijk.

Wat is Ethereum voor beginners?

Op de simpelste manier bekeken: Ethereum is een open software platform gebaseerd op de blockchain technologie die ontwikkelaars toestaat om gedecentraliseerde applicaties te bouwen en te gebruiken.

Lijkt Ethereum op Bitcoin?

Zoals Bitcoin heeft Ethereum ook een gedistribueerd publiek blockchain netwerk. Alhoewel er enkele grote technische verschillen zijn tussen de twee is het belangrijkste verschil het doel en de capabelheid. Bitcoin biedt ons een peer-to-peer elektronisch betalingssysteem aan waardoor we betalingen naar elkaar kunnen versturen. De Ethereum blockchain focust op elke applicatie die ontwikkelt wordt op het netwerk. Bij de Ethereum blockchain wordt er gewerkt voor Ethers, in plaats van deze te mijnen zoals bij Bitcoins. Ether is de crypto token van de Ethereum blockchain zoals Bitcoin de crypto token van de Bitcoin blockchain is.

Daarnaast wordt Ether ook gebruikt door ontwikkelaars om transactiekosten en diensten te betalen op het netwerk.

“Bitcoin is first and foremost a currency; this is one particular application of a blockchain. However, it is far from the only application. To take a past example of a similar situation, e-mail is one particular use of the internet, and for sure helped popularise it, but there are many others.”
Dr Gavin Wood, Ethereum Medeoprichter

Wat is een ‘slim contract’?

De benaming ‘slim contract’ wordt gebruikt om computer code te omschrijven die het uitwisselen van geld, content, eigendom, aandelen of eender wat waarde heeft mogelijk te maken. Wanneer een slim contract uitgevoerd wordt op de Ethereum blockchain wordt het een zelf-uitvoerend computerprogramma die automatisch uitvoert wanneer specifieke condities aanwezig zijn. Omdat deze slimme contracten uitgevoerd worden op de blockchain is er geen kans op censuur, downtime, fraude of manipulatie door een derde partij.

Wat is Ethereum uitleg contract

Terwijl de meeste blockchain netwerken de mogelijkheid hebben om code uit te voeren zijn deze zeer gelimiteerd. Ethereum is anders, in tegenstelling tot het uitreiken van enkele gelimiteerde operaties staat het toe ontwikkelaars te maken wat ze zelf willen. Dit wil zeggen dat ontwikkelaars duizenden verschillende applicaties kunnen ontwikkelen die verder gaan dan wat we tot nu toe al gezien hebben.

“ [Ethereum] blockchain has some extraordinary capabilities. One of them is that you can build smart contracts. It’s kind of what it sounds like. It’s a contract that self executes, and the contract handles the enforcement, the management, performance and payment”
-Don Tapscott over Wat is Ethereum?

De virtuele machine van Ethereum

Voor de creatie van Ethereum werden blockchain applicaties ontworpen om slechts een gelimiteerd aantal operaties uit te voeren. Bitcoin en andere cryptomunteenheden waren bijvoorbeeld ontworpen om alleen maar betalingen mogelijk te maken.
Ontwikkelaars kwamen toen op een struikelblok terecht: ofwel moesten de functies van Bitcoin uitgebreid worden (wat een zeer moeilijke taak zou zijn). Of er werd een volledig nieuw platform opgericht. Toen Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, dit probleem erkende besloot hij een andere tactiek te gebruiken.

“I thought [those in the Bitcoin community] weren’t approaching the problem in the right way. I thought they were going after individual applications; they were trying to kind of explicitly support each [use case] in a sort of Swiss Army knife protocol.”
-Vitalik Buterin, Uitvinder van Ethereum

De virtuele machine en zijn kenmerken

Ethereum’s kern innovatie, de Ethereum Virtuele Machine (EVM) is een software die draait op het Ethereum netwerk. Het staat iedereen toe om programma’s te executeren op het netwerk, ongeacht de programmeertaal ervan. De Ethereum Virtuele Machine maakt het bouwen van blockchain applicaties veel gemakkelijker en efficiënter dan ooit tevoren. In plaats van een volledige blockchain te bouwen voor elke nieuwe applicatie laat Ethereum toe om potentieel duizenden applicaties te ontwikkelen op het netwerk.

Waar kan Ethereum voor gebruikt worden, wat is Ethereum?

Nu we de vraag gedeeltelijk beantwoord hebben (wat is Ethereum) kunnen we een stapje verder gaan, waarvoor kan Ethereum nu eigenlijk gebruikt worden?
Zoals we eerder al aanhaalden is het mogelijk voor ontwikkelaars om gedecentraliseerde applicaties te bouwen en uit te voeren op het netwerk. Zo een gedecentraliseerde applicatie, ook wel ‘Dapp’ genoemd heeft een welbepaald nut voor zijn gebruikers. Bitcoin, ter illustratie, is een Dapp die toestaat om elektronisch geld naar elkaar te versturen. Omdat Dapp’s bestaan uit code dat draait op het blockchain netwerk worden deze dus niet beheerst door een individu of een centrale entiteit (zoals de overheid of een bank).

Voordelen van een gedecentraliseerd netwerk en de blockchain

Elke gecentraliseerde dienst kan gedecentraliseerd worden door gebruik te maken van Ethereum. Denk maar aan alle diensten die bestaan in de honderden industrieën wereldwijd. Van diensten zoals leningen uitgegeven door banken tot stemsystemen, je kan het zo gek niet bedenken, het kan op het Ethereum netwerk.

Gedecentraliseerde autonome organisaties

Ethereum kan naast dit alles ook gebruikt worden om gedecentraliseerde autonome organisaties te ontwikkelen. (DAO) Een DAO is volledig autonoom en gedecentraliseerd en heeft geen enkele leider. DAO’s worden gerund door geprogrammeerde code op een collectie van slimme contracten uitgevoerd op het Ethereum blockchain netwerk. Deze code is ontworpen om de regels en structuur van een klassieke organisatie te vervangen, er komt geen enkele persoon aan te pas en is volledig gedecentraliseerd. Iemand is ”eigenaar” van een DAO als hij tokens aankoopt ervan, maar in de plaats van aandelen en eigendommen geven deze tokens bijvoorbeeld stemrechten in de DAO.

“A DAO consists of one or more contracts and could be funded by a group of like-minded individuals. DAO operates completely transparently and completely independently of any human intervention, including its original creators. A DAO will stay on the network as long as it covers its survival costs and provide a useful service to its customer base”
-Stephen Tual, Slock.it oprichter en voormalig CCO van Ethereum

Wat zijn de voordelen van een gedecentraliseerd Ethereum platform? Wat is Ethereum en wat maakt het zo speciaal?

Omdat gedecentraliseerde applicaties draaien op de blockchain hebben zij alle voordelen ervan.
• Een derde partij kan geen wijzigingen aanbrengen aan de data
• Censuur en corruptie is onmogelijk. Alles is vastgelegd volgens het consensus principe
• Het heeft geen centraal zwaktepunt en het is beveiligd met cryptografie, applicaties zijn goed beschermd tegen hackers en frauduleuze activiteiten.
• Apps hebben geen downtime en kunnen niet uitgeschakeld worden

Wat is Ethereum? Wat is Bitcoin, of Monero? Klik op de naam van de coin voor meer informatie

Wat zijn de nadelen van een gedecentraliseerd Ethereum platform?

Gedecentraliseerde applicaties zijn niet feilloos, slimme contracten worden geschreven door mensen en deze kunnen fouten bevatten. Als een fout in een slim contract uitgebuit kan worden is er geen efficiënte manier waarop een aanval of exploit stopgezet kan worden, behalve dan door netwerk-toestemming te vergaren en de onderliggende code aan te passen. Dit druist dan weer in tegen de eerste pilaar van de technologie, het feit dat de technologie niet aangepast kan worden. Elke actie door een gecentraliseerde partij doet ook serieuze vragen opkomen over de gedecentraliseerde geaardheid van het netwerk.

Wat is Ethereum?

Ik wil een applicatie ontwikkelen. Hoe krijg ik toegang tot Ethereum?

Er zijn veel manieren waarop je toegang kan krijgen tot Ethereum. Verreweg de gemakkelijkste manier hiervan is om de Mist browser te gebruiken.
Mist voorziet een gebruiksvriendelijke interface en een digitale portemonnee voor gebruikers om Ether in op te slaan. Men kan ook slimme contracten schrijven, beheren en uitvoeren op het netwerk. Zoals webbrowsers toegang geven tot het internet geeft de Mist browser toegang tot de wereld van de gedecentraliseerde blockchain applicaties.
Een andere manier is om de Metamask chrome plugin te gebruiken, deze verandert je eigen browser in een Ethereum browser. Met Metamask kan je ook applicaties ontwikkelen en uitvoeren zoals bij de Mist browser.

Terwijl het nog in zijn kinderschoenen lijkt te staan laten Mist en Metamask ondertussen iedereen al toe om applicaties te ontwikkelen, zelfs mensen zonder technologische achtergrond kunnen aan de slag gaan.

Wat is Ethereum en Ethereum classic? Is er een verschil?

De technologie achter Ethereum Classic (ETC) en Ethereum is dezelfde. Echter is deze splitsing ontstaan door een belangrijke reden.
Weet je nog dat Ethereum gebruikt kan worden om DAO’s te maken? Dat gebeurde nu net in 2016, toen een DAO met de naam ‘The DAO’ opgericht werd. The DAO was een project ontwikkeld en geprogrammeerd door hetzelfde team dat Slock.it heeft opgericht. Hun doel was om investeerders de mogelijkheid te geven om keuzes te maken via slimme contracten, The DAO had ook een fundraiser, deze bracht 150 miljoen dollar op.

Kort nadat de 150 miljoen dollar verzameld was werd The DAO gehackt door een onbekende persoon, deze persoon stal 50 miljoen dollar aan Ether. De aanval was mogelijk gemaakt door een technische fout in de software van The DAO, niet door een fout in het Ethereum platform, echter werden de oprichters gedwongen om ‘het boeltje op te ruimen’.

En verder?

Na lang debatteren besloot de Ethereum community om de gestolen goederen terug over te maken naar de rechtmatige organisatie, The DAO, dit door middel van een hard fork. Echter is dit net het knelpunt, de implicaties van deze beslissing zouden betekenen dat de fundering van Ethereum niet meer geld, en hier is waarom: Ethereum is gebaseerd op blockchain technologie waarbij alle transacties onomkeerbaar en onveranderlijk zijn. Door een hard fork uit te voeren verliest Ethereum echter zijn essentie. Als de blockchain elke keer aangepast zou worden bij elke grote som of als er genoeg gedupeerden zijn dan verliest Ethereum deze essentie.

Maar er was ook een andere zijde aan het verhaal: als de 50 miljoen niet gerecupereerd zou worden zou het vertrouwen in Ethereum ook verloren kunnen gaan.

Daarom is er gekozen voor de ‘middenweg’: een nieuwe parallelle Ethereum blockchain, deze werd ingevoerd na de hardfork. De blockchain zonder veranderingen. Beide blockchain netwerken zijn identiek tot op het punt van de hardfork en de recuperatie van de 50 miljoen.

Kort door de bocht: als er een applicatie ontwikkelt wordt op het Ethereum netwerk en er gebeurt iets gelijkaardigs is de kans groot dat er weer een hard fork aan bod komt om de boel om te draaien. Als er een applicatie ontwikkelt wordt bij Ethereum Classic zal dit helemaal niet het geval zijn, om dat er op voorhand al een keuze kon gemaakt worden tussen de twee.

Wat is Ethereum zijn toekomst? Joseph Lubin heeft een antwoord klaar.

“If you think the internet has affected your life, Ethereum will have that same pervasive influence on our communications, on our entire information infrastructure. It’s going impact all aspects of our existence

Building the public Ethereum ecosystem: As scalability and configurable privacy/confidentiality grows on public Ethereum over the next two years, consumers will use their blockchain identity and access point (uPort) to interact with a variety of interesting early stage offerings.

Including crowdfunding platforms (Weifund), group governance tools (Boardroom), music/film/art content registration and utilization platforms (ujo), wisdom markets (Gnosis), and gaming apps (Virtue Poker)”

As the industry continues to investigate blockchain platforms, it’s apparent that Ethereum is becoming a de facto leader. For example, a few days ago JPMorgan publicly open-sourced its Quorum platform, architected and developed around the Go Ethereum client by Jeff Wilcke and his team. Several other major banks are using Ethereum, and Microsoft is anchoring its Bletchley platform on it as the foundational blockchain element. Industry, both publicly and confidentially, continues to contribute to Ethereum and work with us and others to help our promising, toddler-age codebase reach maturity. Stay tuned for news on this front.

It takes a (global) village to raise a blockchain. The live network and the community of open source developers contribute significantly to this effort. They continuously refine and harden the Ethereum platform, helping it get faster at responding to industry demands for the value propositions it offers. These investments of time and resources speak to their faith in Ethereum governance and the value that businesses and developers see in its capabilities.”

-Joseph Lubin, CEO van Consensys